GRATIS BEZORGING BINNEN NEDERLAND VANAF €20,-

Op avontuur in Portugal, bron van de meest duurzame producten

Wat zijn duurzame producten?

De betekenis voor duurzame producten is als volgt: ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu zo min mogelijk belast’. Daarnaast dient een duurzaam product te voldoen aan de volgende 3 voorwaarden.

  1. Duurzame producten gaat lang mee: Het idee hierachter is dat wanneer producten langer mee gaan, er minder van geproduceerd hoeft te worden en we dus langer toe kunnen met de grondstoffen die we hebben.
  2. Duurzame producten zijn op een mensvriendelijke manier geproduceerd: De mensen die duurzame producten produceren, hoeven hiervoor niet te betalen met hun gezondheid en uiteindelijk zelfs met hun leven. Dit betekent ook dat duurzame producten niet door kinderen worden geproduceerd.
  3. Het duurzame product bevat geen giftige stoffen: Het product is hiermee niet schadelijk voor mensen, dieren en planten die in aanraking kunnen komen met het product.

Maar wat is dan dit duurzame product van Portugal?

Wie aan Portugal denkt, denkt al snel aan zon, zee en strand. En natuurlijk is Christiano Ronaldo de nationale held. Voor de Portugese zelf gaat het vooral om port, pastel de nata (custard gebakje) en azulejos (blauwe tegel).

Maar wat een hoop mensen misschien niet weten is dat meer dan de helft van de jaarlijkse productie van de 340.000 ton kurk, afkomstig is van de Portugese kurkbossen. 60% van alle kurk wordt gebruikt voor de bekende fles kurken maar daarnaast blijft er nog genoeg over om andere mooie duurzame producten van te maken. Gezien de duurzame producten webshop van Linada veel producten in het assortiment heeft die gemaakt zijn van kurk, werd het hoog tijd om de oorsprong ervan te gaan bekijken en op bezoek te gaan bij onze Portugese leverancier. 

kurk als duurzaam product

Het avontuur begint in Lissabon waar ik vanaf het vliegveld (niet zo duurzaam :-() een bus (al iets beter dan een taxi) pak naar Sunset Destination Hostel, de plek waar ik de komende dagen verblijf. De naam heeft het misschien al een beetje verklapt maar het heeft een prachtig dakterras waar je van een geweldige zonsondergang kunt genieten.

Op avontuur in Portugal, de bron van de meest duurzame producten

Verder kan je vanuit hier naar waar je maar wilt aangezien het zich op de bovenverdieping van het trein en metro station bevindt. Ik wordt ontvangen met een glimlach en een gratis drankje en weet gelijk dat deze reis een kadootje wordt. Ik boek direct voor de volgende dag een dagtrip naar Sintra om een beetje cultuur te snuiven en meer te weten te komen van dit prachtige land.

Om 8.00 uur zit ik alweer aan het heerlijke ontbijt dat gratis word verzorgt, vers gebakken pannenkoeken, verschillende soorten brood en beleg, allerlei soorten ontbijtgranen, diverse soorten sap en heerlijk vers fruit. Een uur later dan verwacht (communicatiefoutje en nee ik was niet de enige :-)) worden we opgehaald door Zé, onze gids voor vandaag en een kadootje op zich. Allereerst gaan we naar het historische centrum van Sintra waar we uiteraard genieten van een doce de nata, vergelijkbaar met pastel de nata, een super zoet soort gebakje waar de Portugese dol op zijn, we vervolgen onze weg naar het indrukwekkende Quintra da Regaleira een kasteel met een 27 meter diepe put welke je kan afdalen door het nemen van een wenteltrap. Het lijkt wel of ik in een soort duistere fantasiefilm terecht ben gekomen, echt heel indrukwekkend.

Op avontuur in Portugal, de bron van de meest duurzame productenOp avontuur in Portugal, de bron van de meest duurzame producten

We vervolgen onze weg naar Parque da Pena om het Palacio Nacional da Pena te gaan bezoeken, een van de vele paleizen die Portugal rijk is, al is deze boven op een heuvel toch wel een van de mooiste.

Op avontuur in Portugal, de bron van de meest duurzame producten

Op de terug weg maken we nog even een stop bij de vuurtoren Cabo de Roca waar ik mag genieten van een adembenemend uitzicht.

Op avontuur in Portugal, de bron van de meest duurzame producten

We nemen de kustroute langs Cascais en Estoril terug en komen, moe van alle indrukken maar zeer voldaan, terug in Lissabon.

Als je in Lissabon bent dan moet je ook zeker de wijk Alfama (oude centrum) bezoeken. Er is een wekelijkse markt, waar je overspoeld wordt met allerlei producten gemaakt van kurk, je kunt hier heerlijke 'pastel de nata' vinden en wat ook niet mag ontbreken de bekende Fado muziek die in vele restaurantjes live wordt gespeeld. Ik besluit dan ook om de volgende avond eens een kijkje te gaan nemen en me onder te dompelen in het lokale gebeuren.

Op avontuur in Portugal, de bron van de meest duurzame producten

Ik kan nog uren doorgaan met het vertellen over wat ik allemaal heb mogen beleven in Lissabon maar ondanks dat zaken en plezier hand in hand gaan moeten we niet vergeten waarom ik in de eerste plaats naar Portugal kwam. Het bezoeken van de leverancier van Linada's duurzame producten gemaakt van natuurlijk kurk. En morgen is het eindelijk dan zover!

Bekijk hier alle producten van kurk

 

Op bezoek bij de leverancier van de meest duurzame producten gemaakt van kurk

Ook in Portugal geld, mañana mañana dus ik hoef me deze ochtend niet te haasten. Aangezien ik boven het trein en metro station verblijf lijkt me dit ook een logische manier en duurzame manier van transport vandaag. Ik pak het eerste gedeelte de metro om vervolgens de bus te pakken naar de leverancier zo'n 1,5 uur naar het noorden. De reis verloopt prima alleen raak ik zoals gewoonlijk bij aankomst bijna direct verdwaalt, gelukkig zijn de mensen erg aardig hier en wijzen me de juiste weg. Van de twee keuzes om een kant op te gaan, blijk ik beide keren verkeerd te hebben gekozen. Dat is misschien nog wel knapper dan de juiste kiezen :-).

kurk een van de meest duurzame productenkurk een van de meest duurzame producten

Ik word super hartelijk ontvangen door Joana, die me meteen een rondleiding geeft door het pand. Ze legt uit dat door de enorme vraag naar kurk producten en toename van productie de afgelopen jaren de productielocatie, opslaglocatie en kantoorgedeelte nu over 3 verschillende locaties verspreid zijn maar dat er momenteel een pand, hier niet ver vandaan, gebouwd wordt om alles weer te centraliseren. Voor mij een hele goede reden om dan weer eens langs te gaan want zou toch ook wel heel graag eens zien hoe kurk nou verwerkt word tot alle mooie producten en wat daar nou allemaal bij komt kijken. Helaas is de huidige productielocatie hier 1,5 uur vandaan en gaat dat qua tijd nu echt niet lukken. Maar niet getreurd want er is hier genoeg te zien. Een hele opslag vol met allerlei producten, je kan het zo gek niet bedenken. De enige overeenkomst is dat het allemaal van kurk gemaakt is. Uiteraard mag ik alvast een kijkje nemen naar de nieuwste collectie tassen die op het punt staan uitgebracht te worden maar ook krijg ik heel veel nuttige informatie over de laatste trends. Ondanks dat ik (nog) geen grote afnemer ben van hun producten wordt ik wel zo behandeld, heel dankbaar hiervoor! Ik heb een paar fantastische dagen gehad en hele mooie dingen mogen zien maar dit bezoek was voor mij toch echt wel het hoogtepunt van de trip.

kurk een van de meest duurzame productenkurk een van de meest duurzame productenkurk een van de meest duurzame producten

Wat fijn om gelijkgestemden te mogen ontmoeten die het belang zien van duurzame producten en zo bijdragen aan een betere toekomst voor mens en milieu. Daarnaast ook chapeau voor de medewerkers van Sunset Destination Hostel jullie zijn de kers op de taart. Elke gebouw en/of bedrijf heeft een eigenaar maar jullie zijn het kloppende hart van Sunset. Bedankt allemaal!!!! dit was echt weer een kadootje

Wist je dat?

Dat de kurkeik wel 200 jaar oud kan worden en 20 meter hoog wordt, het 25 jaar duurt voor de eerste oogt en deze dan vervolgens 8 tot 10 jaar een oogstbare laag afgeeft. Doordat kurk lucht bevat, is het lichter dan water, en blijft daardoor drijven. Kurk laat vrijwel geen lucht door en is daardoor warmte isolerend. Verder is het materiaal sterk elastisch, antistatisch, geluiddempend en vochtbestendig. Al deze eigenschappen beschermen de boom tegen de krachten van de natuur.

Kurk is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recyclebaar zonder giftige afvalstoffen te produceren. Kurk kent als vernieuwende en duurzame bron geen afval.

Ga voor duurzaam, ga voor kurk !

 

Bekijk hier alle producten van kurk

Kurk een van de meest duurzame producten

 

Meer te weten komen over het proces en de oorsprong van de 100% natuurlijk en duurzaam kurk, bekijk hier de video

 

 

Duurzaam kurk product eigenschappen

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published